freelance tips

Als ZZP’er werken is niet iets wat voor iedereen is weggelegd, maar voor sommigen technische banen kan freelancen juist de perfecte oplossing zijn. Bijvoorbeeld om in korte tijd veel ervaring op te doen binnen het werkveld, snel uitvinden of je iets wel of niet leuk vindt of om eigen baas te worden. Hieronder zijn 5 tips uitgelicht die elke freelancer kan gebruiken.

  1. Bepaal je tarief

Als je de jaarlijkse kosten op een rijtje zet kan je gemakkelijk uitrekenen welk uurtarief nodig is om break-even te draaien. Maar je wilt natuurlijk ook winst maken. Gebruik hiervoor online tools en benchmarks vanuit de markts om je hiermee te helpen.

  1. Zorg er voor dat je altijd een klus hebt

Een contract helpt freelancers om verschillende zaken vast te leggen: het tarief dat tussen jou en de klant is overeengekomen, omvang van een project, deadlines, maar ook herzieningen of annuleringen van projecten en terugbetaling. Contracten helpen je ook om je te beschermen tegen mogelijke juridische problemen en meningsverschillen, en als belangrijkste: ze zorgen ervoor dat je wordt betaald voor je werk.

  1. Wees commercieel

Zoals besproken in tip 1 ben je als freelancer vrij in wat je zelf wilt verdienen, maar opdrachtgevers zullen vaak vragen of je ‘nog iets van de prijs kan doen’. Dit kan getackeld worden door de je initiële uurtarief iets hoger in te steken dan je eigenlijk zou doen. Als je het alsnog te laag vindt: onderhandel dan met de klant, maar voel je hier ook zeker niet bezwaard tot. Hierdoor bouw je namelijk veel commerciële skills op die je in te toekomst goed kan gebruiken.

  1. Creëer een consistente planning

Een consistent schema aanhouden klinkt eenvoudig, maar de meeste zzp’ers weten dat dit heel lastig kan zijn. Wanneer je thuis werkt zijn er meer valkuilen om slordig met je tijd om te gaan. Juist daarom is het belangrijk om een goede planning en discipline te hebben.

  1. Bouw een (groot) netwerk

Het is essentieel om jezelf bekend te maken in de markt en door een groot netwerk te creëren waar je op kan voortborduren. Vooral LinkedIn is belangrijk, hier onderhoudt je je zakelijke netwerk en spot je mogelijk nieuwe kansen. Ga daarnaast ook naar relevante evenementen en beurzen waar je interessante mensen kan leren kennen.

Vraag jij jezelf nou af hoe je nieuwe klanten kunt werven? Hier zijn enkele manieren waarop je voor weinig tot geen kosten op de markt kan positioneren:

  • Persoonlijke netwerken
  • Schrijf een blog
  • Houd je social media pagina’s up-to-date
  • Bezoek events
  • Plaats advertenties voor je diensten of maak een persoonlijk profiel op websites voor technische vacatures.