Een dagvaarding is een schriftelijke oproep om te reageren op een bepaalde vordering door middel van een gerechtelijke procedure. In de meeste gevallen wordt er een dagvaarding uitgeschreven als er een rekening niet is betaald of als je te maken hebt gekregen met een achterstallige huursom. Het is mogelijk om een dagvaarding zelf op te stellen, maar er zijn wel een aantal aspecten waar je goed op moet letten. In dit artikel geven we je een aantal tips en delen we een voorbeeld van een dagvaarding met je.
De functies van een dagvaarding
Voordat we vertellen hoe je een goede dagvaarding kan schrijven, bespreken we graag de functies van een dagvaarding met je. De eerste functie is het oproepen van iemand om te verschijnen op de genoemde datum in de dagvaarding en bij de daarin aangegeven rechter. De andere functie is het mededelen van de eis en de redenen daarvoor, zonder dat hij of zij ergens moet verschijnen.
In veel zaken is het mogelijk om bij te kantonrechter te procederen. In dit geval heb je geen advocaat nodig en dit kan veel geld schelen. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om zonder advocaat te procederen.
- Vordering moet lager zijn dan 25.000
- Degene met de schuld, de gedaagde, woont of is gevestigd in Nederland
- De gedaagde is 18 jaar of ouder
- De gedaagde persoon moet in leven zijn
De opbouw
Als je de dagvaarding zelf gaat opstellen, zul je een bepaalde structuur moeten aanhouden. Deze bestaat uit drie verschillende onderdelen: formaliteiten en administratieve gegevens, inhoudelijk middenstuk en de eis. In het eerste deel zul je de adresgegevens van de gedaagde moeten vermelden, maar vergeet ook zeker de gegevens van de rechter niet. Zonder deze informatie is de dagvaarding niet compleet. In het inhoudelijke middenstuk worden de gronden van de eis besproken. Hierbij moet de eiser aangeven welke bewijsmiddelen en getuigen er zijn om de stellingen te bewijzen. In het laatste gedeelte vermeldt de eiser wat hij precies van de rechter wenst, ook wel de vordering genoemd.
Bekijk een voorbeeld van een dagvaarding
Het is belangrijk dat de opbouw van de dagvaarding in orde is. Heb je wat hulp nodig bij het opstellen? Op het internet zijn verschillende voorbeelden te vinden. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een voorbeeld dagvaarding gelinkt. Er zijn verschillende modellen voor zowel de kantonrechter als de rechtbank en voor één of meerdere gedaagden. Deze dagvaardingen kunnen inhoudelijk verschillen en daarom is het belangrijk dat je het juiste exemplaar als voorbeeld gebruikt. De voorbeelden op Voorbeeldcontract.nl zijn opgesteld door gespecialiseerde advocaten en kun je dus met een gerust hart gebruiken. Daarnaast vind je nog veel meer andere voorbeelden op de website. Denk bijvoorbeeld aan een voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst of privacy statement. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het opstellen van een dagvaarding door een advocaat of deurwaarder te laten doen.