belasting

Wanneer je voor jezelf begint, komen er veel zaken om de hoek kijken. Je begint met de inschrijving bij de KvK en je krijgt te maken met de Belastingdienst. Ook dien je belastingaangifte te doen. Dat deed je wellicht in het verleden ook al, maar het kan nu als ondernemer net even wat anders zijn. Er zijn verschillende soorten belastingaangiftes waar je nu als freelancer voor in aanmerking zou kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting, omzetbelasting en misschien is de loonbelasting ook wel voor jou van toepassing.

Inkomstenbelasting

Iedere Nederlander betaalt inkomstenbelasting. Deze is verdeeld in drie boxen; namelijk werk en wonen, aanmerkelijk belang en vermogen. In de eerste box betaal je belasting en premies over de inkomsten die je haalt uit je werk en wonen. Dat zou bijvoorbeeld de winst vanuit je bedrijf kunnen zijn. Sommige uitgaven mag je aftrekken van het inkomen en in sommige gevallen heb je ook nog recht op kortingen. De tweede box is waarschijnlijk voor jou als freelancer niet van toepassing en heeft te maken met inkomsten vanuit een NV of BV met een belang van meer dan 5%. Box 3 gaat over je eigen vermogen. Wanneer dit boven een bepaalde grens zit, dien je hier belasting over te betalen.

Omzetbelasting

Ook freelancers betalen omzetbelasting over aangeschafte goederen en diensten. Een voorbeeld hiervan is de BTW. Als ondernemer dien je aan het eind van een bepaalde periode aangifte omzetbelasting te doen. Je geeft dan aan hoeveel omzetbelasting je van je klanten hebt ontvangen en hoeveel je aan leveranciers betaald hebt. Het verschil dien je bij te betalen of ontvang je juist terug. Of deze regeling voor jou als freelancer geldt, hangt af van verschillende zaken. Als je hier meer over zou willen weten, kun je het beste een financieel adviseur inschakelen. Hij kan je exact alles uitleggen.

Loonbelasting

Waarschijnlijk is dit voor jou als freelancer niet van toepassing, maar ook loonbelasting is een vorm van belasting. Deze wordt geheven op het loon van de werknemers. De werkgever houdt de loonbelasting in op het loon. Als freelancer heb je geen werkgever. Hoe zit het dan met de loonbelasting. Je opdrachtgever dient dan te weten of de Belastingdienst je ziet als ondernemer of als werknemer in loondienst. In dat laatste geval moet hij loonbelasting en sociale premies afdragen. Als je bij de Belastingdienst als ondernemer wordt beschouwd, dan hoeft je opdrachtgever geen loonbelasting af te houden over de inkomsten.

Hulp nodig bij je belastingaangifte

Als startende freelancer of ondernemer wil je je uiteraard helemaal storten op je onderneming of passie en wil je je helemaal niet bezighouden met deze moeilijke materie. Kun je wel wat hulp bij je belastingaangifte gebruiken? Schakel dan een administratiekantoor in. Voor belastingaangifte in Hoogeveen en omgeving kun je bijvoorbeeld terecht bij Administratiekantoor Kroezen & Sieders. Deze professionals kennen alle ins en outs van de Belastingdienst en zijn op de hoogte van de regel- en wetgevingen van dit moment. Door het slim toepassen van de regels, kun je wellicht van belastingvoordeel profiteren.