incassobureau

Het vinden van een goed en betrouwbaar incassobureau is nog niet zo makkelijk. De laatste tijd zijn er meerdere verhalen in het nieuws gekomen over incassobureaus die de beloofde no cure no pay methode toch niet helemaal naleefde of die over de rug van de ondernemers niet-bestaande schulden proberen te innen. Omdat wanbetalers een doorn in het oog zijn van een ondernemer, worden deze incassobureaus vaak toch nog steeds ingeschakeld. Hoe vind je nou een betrouwbaar incassobureau?

Kijk of er een keurmerk aanwezig is op de website

Om het kaf van het koren te scheiden zijn er meerdere keurmerken waar incassobureaus lid van kunnen zijn, bijvoorbeeld De Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-Ondernemingen (NVIO) en de vereniging van Incasso- en procesadvocaten (VIA). Incassobureaus die bij één van deze verenigingen zijn aangesloten kan je als betrouwbaar zien aangezien deelnemende bedrijven streng gecontroleerd worden. Bijvoorbeeld Rechtnet, een incassobureau in Den Bosch dat aangesloten is bij het VIA. Buiten incasso hebben ze ook gespecialiseerde advocaten en kunnen ze helpen bij loonvordering.

Zoek op het internet voor reviews

Dit is natuurlijk altijd een goede manier om te onderzoeken of bedrijven goed of slecht werkt leveren, deze methode zul je vast al wel eens gebruikt hebben bij andere situaties. Kijk goed naar de reviews over een bedrijf en je zult al snel kunnen zien of ze te vertrouwen zijn of niet.

Het bedrijf hanteert de WIK

In Nederland geldt sinds 2012 de Wet Incasso Kosten (WIK) waarin vaste percentages zijn vastgelegd die incassobedrijven bij het invorderen van openstaande facturen in rekening mogen brengen. Deze percentages zijn onder andere de volgende:

  • Over de eerste € 2.500 van een vordering bedraagt dit 15%
  • Over de hierna volgende €2.500 van de vordering bedraagt dit 10%
  • Over de hierna volgende €5.000 van de vordering bedraagt dit 5%
  • Over de hierna volgende €19.000 van de vordering bedraagt dit 1%

Vraag het aan andere ondernemers

Als ondernemer zal je waarschijnlijk ook veel andere ondernemers kennen, of het nou vrienden, directe klanten of leden van een ondernemersvereniging zijn. De kans is zeer groot dat de meeste van hun ook wel eens te maken hebben gehad met debiteuren die hun openstaande facturen niet wilden betalen, stel eens aan hun de vraag wat zij er allemaal aan gedaan hebben en of ze een incassobureau kennen die ze kunnen aanraden.